Ischias Oefeningen

Ischias-OefeningenIschias stretching en oefeningen omvat verschillende oefeningen om de spieren in het bilgebied los te maken die de ischiaszenuw kunnen comprimeren en irriteren (en/of de symptomen ervan nabootsen), om uitpuiling van tussenwervelschijven in de lumbale wervelkolom te verminderen of ze kunnen gebruikt worden om “verkleving” van zachte weefsels rond de ischiaszenuw of de component zenuwen te verlichten. Al deze benaderingen kunnen in verschillende mate nuttig zijn, maar het toepassen van sommige stretchoefeningen kan ischias symptomen verergeren in plaats van ze beter te maken als de stretch niet correct uitgevoerd wordt of als de ischias zenuw te ontstoken is.

Het rekken van de spieren die ischias symptomen kunnen produceren wordt meestal gericht op de piriformis spier. Deze spier die zich in de onderbil bevindt, heeft bij verschillende mensen verschillende oriëntaties ten opzichte van de heupzenuw. De ischiaszenuw  kan onder de spier doorlopen, boven de spier doorlopen of zelfs dwars door de spier lopen. In de gevallen waarbij de ischiasenuw onder of dwars door de piriformis loopt, kan een abnormale contractie (stramheid) van de spier de ischiaszenuw comprimeren en pijn en andere symptomen veroorzaken.

Er zijn een aantal variaties voor het stretchen van de piriformis spier. In alle gevallen is flexie en naar binnen draaien van het heupgewricht noodzakelijk.

Een andere groep ischias stretch oefeningen wordt meestal aangeduid als de McKenzie oefeningen, vernoemd naar fysiotherapeut, Robin McKenzie. De meest gebruikte van deze oefeningen is de extentie oefening. Spinale extentie wordt gebruikt om uitpuilende tussenwervelschijven naar voor te duwen en dus weg van de zenuwwortels van de ischiaszenuw.

Ten slotte zijn er ook de stretchoefeningen van de ischiazenuw zelf. Het doel is om daadwerkelijk druk te plaatsen op de ischiaszenuw om verschillende “verklevingen” van zachte weefsels te elimineren en het mogelijk maken om de ischiaszenuw mobieler te maken. Deze aanpak wordt ook wel “nerve flossing” genoemd (vrij vertaald: zenuw flossen). De techniek bestaat uit het stretchen van het symptomatische been. Hoewel dit nuttig kan zijn in langdurige gevallen van ischias, kan dit leiden tot aanzienlijke irritatie van de ischiaszenuw en de symptomen verergeren. Om deze reden mag dit type stretching van de ischiaszenuw eigenlijk alleen gedaan worden door iemand die er ervaring mee heeft en/of onder toezicht van een professionele zorgverlener.

Alle soorten stretchoefeningen voor ischias klachten kunnen zeer nuttig zijn. In feite, voor het overgrote deel van ischias patiënten kunnen de symptomen effectief verlicht en voorkomen worden wanneer de oefeningen correct toegepast worden waardoor de ischias dan uiteindelijk zal genezen.

4 gedachten over “Ischias Oefeningen

 1. Harry Young Bericht auteur

  Mijn huisarts vermoed een hernia en de symtonen zijn een ischiaszenuw zoals boven omschreven
  wat moe ik doen?

  Reageren
 2. Danny Bericht auteur

  Ik heb positieve ervaringen met oefeningen (in combinatie met ischiasgenezentm). Heb ongeveer 2 maanden intensief oefeningen gedaan en doe dit vandaag de dag nog af en toe om er zeker van te zijn dat ischias niet terugkomt.

  Reageren
 3. Rob Bericht auteur

  Ik zou gelijk om een ct scan of een mri vragen. Dan is er zekerheid wat je mankeert

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>